ροδόπη

Ανακάλυψε > Προτάσεις

Γράφει ο Κώστας Παπάζογλου

Η μοτοσικλέτα πάντα τροφοδοτεί την αίσθηση της ελευθερίας, της εξερεύνησης και εν τέλει της ανακάλυψης. Ακόμη και όταν η βόλτα αυτή γίνεται στον τόπο που έχεις μεγαλώσει, η μοτοσικλέτα θα σε κάνει να νιώσεις έτσι με την ίδια ένταση όπως και οπουδήποτε αλλού.
Η Ροδόπη και συγκεκριμένα η πόλη της Κομοτηνής, ως σημείο εκκίνησης, αποτελεί μια ιδανική επιλογή αφού βρίσκεται στο κέντρο της Θράκης και για το λόγο αυτό προσφέρεται για ημερήσιες ή και διήμερες εξορμήσεις σε προορισμούς που μπορεί να βρίσκονται σε μια ακτίνα από 20 μέχρι και 200 χιλιομέτρων από αυτή.

Η ποικιλομορφία του τοπίου και των διαδρομών καθιστά ενδιαφέρουσα κάθε επιλογή. Ξεκινώντας από το παραλιακό μέτωπο, το οποίο καλύπτεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από επαρχιακό οδικό δίκτυο μπορεί κανείς να επισκεφτεί γνωστές ή και λιγότερο γνωστές παραλίες, τα δέλτα και τις ευρύτερες περιοχές των λεκανών απορροής των ποταμών Έβρου και Νέστου καθώς και οικισμούς όπως αυτός της Μάκρης και της αρχαίας ζώνης Μεσημβρίας, της Μαρώνειας με το επίνειο της, το λιμανάκι του Αϊ Χαράλαμπου, το Πόρτο Λάγος, το μοναδικό εμπορικό λιμάνι μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.

mike
bike

Ο αναβάτης θα απολαύσει τα ήρεμο ανάγλυφο του τοπίου, ο δρόμος δεν θα τον κουράσει αν ταξιδεύει κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα έχει πολλές ευκαιρίες για διάλειμμα σε κάποιο σκιερό μέρος με θέα το θρακικό πέλαγος. Το μόνο ίσως αρνητικό κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με μηχανή στης περιοχή είναι τα κουνούπια και εν ΄γένει τα πετούμενα ζωύφια τα οποία έχουν έντονη παρουσία τους καλοκαιρινούς μήνες. Ένα μπουκαλάκι μπουκαλάκι με αλκοολούχο διάλυμα και ένα πανάκι στο tank bag θα διευκολύνει στη διατήρηση καθαρής ζελατίνας ή γυαλιών στο κράνος αλλά και του φαναριού της μηχανής. Επιπλέον, ένα αδιάβροχο μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο μιας και δεν είναι σπάνιες οι καλοκαιρινές μπόρες ιδιαίτερα τον Ιούλιο.

Τα κέντρα τον όμορων περιφερειακών ενοτήτων, η Ξάνθη στα δυτικά και η Αλεξανδρούπολη στα ανατολικά, απέχουν περίπου 60 χιλιόμετρα από την Κομοτηνή. Σε αυτά μπορεί κάποιος να φτάσει ακολουθώντας το επαρχιακό οδικό δίκτυο, το οποίο απλώνεται τόσο στα νότια (παραλιακό μέτωπο) όσο και στα βόρεια της Εγνατίας Οδού

Η περιοχή βόρεια της Εγνατίας Οδού διαφέρει ως προς το ανάγλυφο, το οποίο αρχίζει σταδιακά να γίνεται πιο έντονο και περισσότερο απότομο ιδιαίτερα σε σημεία όπου υπάρχουν οι κοίτες μικρότερων ποταμών όπως ο Κόσυνθος. Το επαρχιακό δίκτυο συναντά τον ποταμό λίγα χιλιόμετρα πριν από τον οικισμό του Ιάσμου, στο νοτιότερο σημείου του καταφυγίου Άγριας Ζωής Πόας Διχάλας με αμέτρητες χωμάτινες διαδρομές για τους λάτρεις του enduro και adventure riding. Οι περισσότερες από αυτές αποτελούν το καλά διατηρημένο δασικό οδικό δίκτυο, χωρίς να αποκλείονται και μικρότερα τμήματα μη συντηρημένου χωματόδρομου με νεροφαγώματα, κροκάλα κλπ. Σε κάθε περίπτωση ο αναβάτης θα πρέπει να διαθέτει τον ελάχιστο εξοπλισμό ατομικής προστασίας και ένα φορητό φαρμακείο καθώς και κάποια ανταλλακτική σαμπρέλα και σετ εργαλείων για τους πιο τολμηρούς.

Οι ποικιλομορφία του τοπίου ενισχύεται και από τη βλάστηση η οποία περιλαμβάνει από χαμηλή θαμνώδη με πουρνάρι , λαδανια και ρίγανη, δάση δρυός, ακακίας και πεύκης μέχρι οξιάς στα μεγαλύτερα υψόμετρα. Αρκετοί είναι οι προορισμοί που βρίσκονται εντός του ασφαλτοστρωμένου οδικού δικτύου όπως τα χωριά Μικρό και Μεγάλο Δέρειο στα βορειο ανατολικά από τα οποία κανείς μπορεί να συνεχίσει προς τους Μεταξάδες και το Διδυμότειχο. Η Οργάνη και το σύμπλεγμα των πομάκικων οικισμών στα βόρεια της Κομοτηνής αλλά και δυτικότερα τα πομακοχώρια της Ξάνθης που καλύπτουν μεγαλύτερη περιοχή αποτελούν πολύ καλές επιλογές ωστόσο η διανυκτέρευση θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στο σχεδιασμό της εξόρμησης ώστε ο αναβάτης να έχει όλο το χρόνο στη διάθεσή του και η απόλαυση να είναι η μεγαλύτερη δυνατή. Σε όλες τις περιπτώσεις οι ευκαιρίες για στάση, ξεκούραση, καφέ, φαγητό είναι αρκετές και καλύπτουν σχεδόν όλα τα γούστα και τις απαιτήσεις όσων ταξιδεύουν με μηναχή.

bike

Επισκέπτης στη Ροδόπη;

Αναλαμβάνουμε να σε “ταξιδέψουμε” από άκρη σε άκρη, στον τόπο μας, στην φιλόξενη γωνιά της Θράκης, που γνωρίζουμε καλά. Μπορούμε να μοιραστούμε εμπειρίες, ιστορίες, γεύσεις, στιγμές και εικόνες. Τί πιο ωραίο από το ζήσεις την περιοχή …ως ντόπιος!!!

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κάνετε κράτηση

ειμαστε στη διαθεση σασ για οτι χρειαστειτε

Μετάβαση στο περιεχόμενο