ροδόπη

Ανακάλυψε > Προτάσεις

Γράφει ο Μιχάλης Κωτσόπουλος

Η ποικιλία του τοπίου και οι κοντινές αποστάσεις έχουν κάνει την περιοχή της Ροδόπης κατάλληλο τόπο για κάθε μορφή ποδηλασίας. Γι αυτό και η δραστηριότητα αυτή εμφανίζει ιδιαίτερη άνθηση τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας.  

Η Κομοτηνή τοποθετημένη στο κέντρο του νομού, έχει την ιδανική θέση ώστε, ακτινωτά, να μπορείς να φτάσεις εύκολα και γρήγορα σε κάθε γωνιά του. Έτσι μπορείς να απολαύσεις τον ορεινό όγκο της Ροδόπης για mountain bike ή τα πεδινά για road bike, αγωνιστική ποδηλασία ή αναψυχή και γιατί όχι, να φτάσεις και μέχρι την θάλασσα πάνω σε δυο τροχούς. 

Από όλες τις επιλογές που ανοίγονται μπροστά σου, αυτή που σίγουρα ξεχωρίζει είναι η διαδρομή Κομοτηνή-Βιστωνίδα-Πόρτο Λάγος. Πρόκειται για μια ήπια διαδρομή 50-60 km (2-3 ώρες), ιδανική για αυτόν που ξεκινάει την γνωριμία του με τον κόσμο του ποδηλάτου. 

Όλοι όσοι αγαπάμε την ποδηλασία, έχουμε “ιδρώσει” σ αυτήν και παρόλο που είναι χιλιοπερπατημένη, ποτέ δεν την έχουμε εγκαταλείψει. Απόδειξη, οι ποδηλάτες που πάντοτε συναντάς κατά μήκος της. 

Είναι μια διαδρομή χωρίς πολλές απαιτήσεις, που προσφέρεται τόσο για χαλαρή βόλτα όσο και για  μια δυνατή προπόνηση. Επειδή δεν έχει μεγάλες ανηφόρες και υψομετρικές διαφορές, μπορεί να την ακολουθήσει και ένας λιγότερο μυημένος στο άθλημα.  

bicycleta
vistonida

Ο δρόμος έχει καλό οδόστρωμα και είναι φαρδύς με καλή ορατότητα, πράγμα που ενισχύει το αίσθημα της ασφάλειας.Τους καλοκαιρινούς μήνες η κίνηση είναι αυξημένη. Πρέπει να τηρούνται σχολαστικά όλα τα μέτρα για ασφαλή ποδηλασία, όπως το κράνος, τα ευδιάκριτα ρούχα, η στοίχιση των ποδηλάτων σε μονή γραμμή στα δεξιά του δρόμου. Μην ξεχάσετε να έχετε άφθονο νερό! 

Η διαδρομή ξεκινά από την Κομοτηνή και ακολουθεί την παλιά εθνική οδό Κομοτηνής-Ξάνθης. 

Αφού περάσουμε την διασταύρωση Φαναρίου (οπού εκεί μπορούμε να επιλέξουμε να κινηθούμε προς τις παραλίες για βουτιές ή SUP….αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία), συνεχίζουμε να ποδηλατούμε σε μια λωρίδα δρόμου, που χωρίζει την λίμνη Βιστωνίδα στα δύο. Όλη η διαδρομή πλάι στον υγροβιότοπο  διεθνούς σημασίας, είναι μαγική. Κάθε εποχή του χρόνου έχει τις στιγμές της. Ιδιαίτερα νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα που το τοπίο έχει μια αίσθηση ηρεμίας και γεμίζει χρώματα από την δύση του ηλίου.  H διαδρομή καταλήγει είτε στο γραφικό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, που είναι χτισμένο στα νησάκια της λίμνης, είτε στο γραφικό ψαροχώρι του Πόρτο Λάγος, 3km πιο κάτω!!

Η διαδρομή μέχρι εκεί δεν σε έχει απογοητεύσει, εχεις γεμίσει εικόνες και μυρωδιές. 

Μπορείς να επιστρέψεις από τον ίδιο δρόμο ή να συνεχίσεις για άλλους προορισμούς. Οι επιλογές είναι ατελείωτες. 

 

 

Highlights ή τι να προσέξω!

  • Την άνοιξη  σε όλη την διαδρομή σε συνοδεύει το άρωμα από ακακίες, που βρίσκονται κατά μήκος του δρόμου.
  • Αν είσαι τυχερός το καλοκαιρι μπορείς να πετύχεις το λιβάδι, μπροστά από την μονή Βαθύριακος, γεμάτο πελαργούς. 
  • Ιδιαίτερο θέαμα τα κοπάδια με νεροβούβαλους που βόσκουν στο λιβάδι στις όχθες της λίμνης.
  • Το κόσμημα της Βιστωνίδας είναι τα χιλιάδες πουλιά που μπορείς να θαυμάσεις. Φλαμινγκο, Αργυροπελεκάνοι, Αγριόκυκνοι, Ερωδιοί και πλήθος άλλων. Φωλιάζουν στους καλαμώνες και μπορείς να τα παρατηρήσεις ακόμη και από τον δρόμο!
  • Η στάση στον Άγιο-Νικόλαο, είναι επιβεβλημένη, τόσο για την ομορφιά του τοπίου, όσο και γιατί αποτελεί σημείο ξεκούρασης. Σ΄αυτό το σημείο μπορείς να πάρεις ανάσες και να “γεμίσεις τις μπαταρίες σου” και το παγούρι σου με φρέσκο νερό. 
  • Αν επιλέξεις να φτάσεις μέχρι το Πορτο Λάγος, στο λιμανάκι, μπορείς να κάνεις στάση για καφέ ή για να μοιραστείς μια κρύα μπύρα. Ναι, καλά διάβασες! Μια μπυρίτσα “σπασμένη” στα δύο, είναι το ιδανικό ισοτονικό συμπλήρωμα για τους ποδηλάτες. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως. Μία! Στα δύο! Όχι υπερβολές!

Επισκέπτης στη Ροδόπη;

Αναλαμβάνουμε να σε “ταξιδέψουμε” από άκρη σε άκρη, στον τόπο μας, στην φιλόξενη γωνιά της Θράκης, που γνωρίζουμε καλά. Μπορούμε να μοιραστούμε εμπειρίες, ιστορίες, γεύσεις, στιγμές και εικόνες. Τί πιο ωραίο από το ζήσεις την περιοχή …ως ντόπιος!!!

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κάνετε κράτηση

ειμαστε στη διαθεση σασ για οτι χρειαστειτε

Μετάβαση στο περιεχόμενο