Σε τι διαφέρουν τα κανό από τα καγιάκ

Παρόλο που η κωπηλασία είναι μια από τις αρχαιότερες δραστηριότητες στον κόσμο, σπάνια ακούει κανείς σε μια παρέα φράσεις όπως “αύριο δε μπορώ, έχω κωπηλασία” ή “πάμε για καγιάκ το Σ/Κ;”. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, περιτριγυρισμένη από νερό και γεμάτη πανέμορφες παραλίες, η κωπηλασία και η εξερεύνηση ακτών, σπηλιών και μικρών νησιών είναι μια εκπληκτική εμπειρία. Η κωπηλασία σε ένα κανό ή σε ένα καγιάκ έχει μερικές διαφορές και η επιλογή του ενός ή του άλλου εξαρτάται κυρίως από τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Οι κυριότερες διαφορές μεταξύ ενός κανό και ενός καγιάκ είναι 3 και αναγράφονται παρακάτω.

1. Σχεδιασμός

Ο σχεδιασμός είναι ίσως είναι η πιο προφανής διαφορά. Το κανό είναι ανοιχτό στο πάνω μέρος ενώ το καγιάκ είναι κλειστό καλύπτοντας τα πόδια του κωπηλάτη. Έτσι το νερό εισχωρεί πιο δύσκολα στο εσωτερικό ενός καγιάκ. Η διαφορά αυτή αποτελεί πλεονέκτημα για το καγιάκ γιατί μπορεί να κινηθεί πιο άνετα στα αφρισμένα νερά ενός ποταμού ή της θάλασσας.

Το καγιάκ έχει τόσα ανοίγματα όσα είναι και οι κωπηλάτες για τους οποίους είναι σχεδιασμένο. Το κανό είναι εντελώς ανοιχτό στο πάνω μέρος, χαρακτηριστικό που δημιουργεί και μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο.

Επίσης, το καγιάκ έχει χαμηλότερο προφίλ, κάτι που βελτιώνει αισθητά την αεροδυναμική του. Έτσι, το καγιάκ κρατάει πιο εύκολα την πορεία του σε πλάγιους ανέμους. Το ίδιο ισχύει και με τα πλάγια ρεύματα: το καγιάκ, επειδή συνήθως φέρει μικρή καρίνα, παρουσιάζει καλύτερη πλευστότητα σε σχέση με ένα κανό που συνήθως δεν έχει καρίνα.

2. Κουπιά

Τα κουπιά σε ένα κανό είναι μονά με επίπεδη κουτάλα, ενώ σε ένα καγιάκ είναι διπλά με κοίλη κουτάλα. Η διαφορά αυτή είναι αποτέλεσμα της χαμηλότερης θέσης κωπηλασίας σε ένα καγιάκ. Ο κωπηλάτης σε ένα καγιάκ κάθεται χαμηλότερα απ’ότι σε ένα κανό και το μονό κουπί δεν είναι πολύ εύχρηστο σε αυτή τη στάση.

Τα διπλά κουπιά είναι γενικά πιο εύκολα στη χρήση και ενδείκνυνται για αρχάριους. Είναι επίσης κατάλληλα για γρήγορη κωπηλασία, σε σχέση με τα μονά κουπιά που δεν είναι τόσο γρήγορα στη χρήση. Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος που τα καγιάκ είναι πιο γρήγορα από τα κανό.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό των διπλών κουπιών είναι ότι ακουμπάνε το νερό σε μεγαλύτερη απόσταση από τον άξονα του σκάφους απ’ότι τα μονά κουπιά. Πράγματι, στην κωπηλασία με μονό κουπί το κουπί πέφτει στο νερό ακριβώς δίπλα από το σκάφος. Στα διπλά κουπιά η απόσταση αυτή είναι μεγαλύτερη. Η μεγαλύτερη απόσταση έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα μικρό ζιγκ ζαγκ σε κάθε κουπιά, το οποίο αποτελεί σπατάλη ενέργειας για τον κωπηλάτη. Σε ένα κανό, το ζιγκ ζαγκ είναι πολύ πιο μικρό και η πορεία πιο σταθερή.

Μονό και διπλό κουπί για κανό και για καγιάκ αντίστοιχα | www.lightgear.gr

3. Θέση κωπηλάτη

Η θέση του κωπηλάτη σε ένα κανό βρίσκεται λίγο πιο ψηλά απ’ότι σε ένα καγιάκ. Η θέση αυτή καθορίζει και τη διαφορετική τεχνική κωπηλασίας σε ένα κανό απ’ότι σε ένα καγιάκ. Όπως προαναφέραμε, η κωπηλασία με μονό κουπί στο κανό δημιουργεί λιγότερα ζιγκ ζαγκ. Η πορεία επομένως έχει μεγαλύτερη ακρίβεια, ενώ η απώλεια ενέργειας εξαιτίας των ζιγκ ζαγκ μειώνεται πολύ.

Η κωπηλασία σε ένα κανό γυμνάζει επίσης περισσότερες ομάδες μυών του κωπηλάτη μοιράζοντας έτσι την κόπωση που διαφορετικά θα επιβάρυνε λιγότερους μύες.

4. Γενικές παρατηρήσεις – Ασφάλεια

Η κωπηλασία σε ένα κανό ή καγιάκ είναι μια πραγματική απόλαυση και ταυτόχρονα μια εξαιρετική άσκηση, καθώς γυμνάζονται πάρα πολλές μυικές ομάδες. Εκτός όμως από τη διασκέδαση, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε και όλους τους κανόνες ασφαλείας όπως η χρήση σωσιβίου, η χρήση καπέλου και αντηλιακού ακόμα και όταν έχει συννεφιά και η συνεχής ενυδάτωση.

Η χρήση των σωσιβίων είναι απαραίτητη

Επειδή η χρήση σωσιβίου θεωρείται από αρκετό κόσμο “υπερβολή” και “ενόχληση” αξίζει να αναφέρουμε μερικούς λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητη.

1. Το σωσίβιο δεν είναι για να σας σώσει επειδή δεν ξέρετε μπάνιο. Μια χαρά μπάνιο ξέρετε και μια χαρά μακροβούτια κάνετε. Οι περισσότεροι πνιγμοί αφορούν έμπειρους κολυμβητές και όχι αρχάριους και συμβαίνουν κυρίως λόγω εξάντλησης, απότομης αλλαγής καιρού και υπερβολικής αυτοπεποίθησης. Το σωσίβιο σας κρατάει στην επιφάνεια ώστε να βγείτε στην ακτή.

2. Είναι πιο σπάνια η περίπτωση να χτυπήσετε (π.χ. από πτώση σε βράχια λόγω ενός απότομου κύματος ή από κάποιο άλλο ακούσιο χτύπημα στο κεφάλι) και να χάσετε τις αισθήσεις σας έστω και για λίγα δευτερόλεπτα. Ακόμα και σε μια τέτοια περίπτωση όμως το σωσίβιο θα σας κρατήσει στην επιφάνεια.

3. Το σωσίβιο μειώνει τις απώλειες θερμότητας και προστατεύει από τον ήλιο, αυξάνοντας το χρόνο αντοχής  και διασκέδασης του κωπηλάτη.

4. Το σωσίβιο προστατεύει το σώμα από χτυπήματα σε βράχια, πέτρες κ.λπ που θα μπορούσαν να το τραυματίσουν .

 

 

Πηγή: https://www.lightgear.gr/blog/se-ti-diaferoun-ta-kano-apo-ta-kayak/ 

Μοιραστείτε

More To Explore

kayak tour, kayak, kayak tour sth Maroneia, koupi watersport,κούπι, καγιάκ, καγιακ τουρ,Μαρώνεια
Άρθρα

Kayak tour στη Μαρώνεια

Πριν μερικές εβδομάδες είχα την ευκαιρία να κάνω kayak tour στη Μαρώνεια, η εμπειρία ήταν φανταστική και θέλω να την μοιραστώ μαζί σας. Δε ξέρω

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες

ειμαστε στη διαθεση σασ για οτι χρειαστειτε

KEEP IN TOUCH

Μάθετε πρώτοι για τα νέα events

Μετάβαση στο περιεχόμενο