ροδΟπη

Ανακάλυψε > Κομοτηνή

Από σταθμό της αρχαίας Εγνατίας Οδού, που οχυρώθηκε τον 4ο αιώνα μ.χ., με τους κατοίκους της Μοσυνούπολης, που καταστράφηκε από επιδρομές, εξελίχθηκε στο βυζαντινό πόλισμα “Κουμουτζήνα” .

Όσο και να θέλουμε να αποφύγουμε τα κλισέ, όταν έρχεται η συζήτηση στην Κομοτηνή, καταλήγουμε σε επίθετα όπως “η πολυπολιτισμική”, “η πολυπρόσωπη” πρωτεύουσα της Θράκης. Μια πόλη που η έννοια “συνύπαρξη”, λαμβάνει σάρκα και οστά.

Μια βόλτα στους δρόμους της πόλης θα αναδείξει αυτή την μοναδική εμπειρία…διαφορετικές γλώσσες, διαφορετικές θρησκείες, μία συμβίωση. Ένα ιδιαίτερο πολιτισμικό χαρμάνι. 

Εδώ, στην βορειοανατολική πλευρά της Ελλάδος, στην λιγότερη τουριστική, μια πόλη με περίπου 50.000 κατοίκους, έχει πολλά να σου αποκαλύψει.

Από το παζάρι του Σαββάτου, που γίνεται πίσω από το δημοτικό κολυμβητήριο,  τις πλακοστρωμένες οδούς Γραβιάς και Ηπείρου, με τα παραδοσιακά καφεκοπτεία και τα τενεκετζίδικα, τα ζαχαροπλαστεία με τα σιροπιαστά γλυκά και τα παλαιοπωλεία επί της Ορφέως. 

Το σύγχρονο πρόσωπο της Κομοτηνής είναι επίσης γοητευτικό. Μια ζωντανή μοντέρνα πόλη, που μπορεί να ικανοποιήσει τα γούστα κάθε επισκέπτη. Προτείνουμε να ξεκινήσεις την βόλτα σου από το ιστορικό κέντρο. 

Στην πλατεία Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου, μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου στο Μασάλι, το μοντέρνο καφενείο της πλατείας ή στην Αμαλαγιά κάτω από τον πλάτανο. Γρήγορα θα αντιληφθείς την ζωντάνια της πόλης, που πραγματικά δεν ησυχάζει σχεδόν ποτέ. Λένε, ότι η Κομοτηνή δεν κοιμάται. Θα το ανακαλύψεις στα all-day bar γύρω από την πλατεία. 

Το Theatro, το Belair, το Away, το Avant Garde, το Scenario…ξενυχτάνε. Αλλά και τα άλλα τα πιο απόκεντρα έχουν τους οπαδους τους, είτε για τα ωραία live που διοργανώνουν όπως το rock-cub JOURNEY, ή οι jazz nights στο wine bar Μαρμελάδα, είτε για τις εναλλακτικές μουσικές και τα ευφάνταστα κοκτέιλ στο LOUKI. 

Το πανεπιστήμιο δίνει τον δικό του παλμό στην πόλη.  Φοιτητές που έρχονται κλαίγοντας στο τέρμα του χάρτη και φεύγουν επίσης με δάκρυα για τις στιγμές που ζήσανε σε αυτή την μικρή επαρχιακή πόλη. Αυτοί δίνουν ένα πρόσθετο νεανικό παλμό στην πόλη και πολλές φορές, τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς επιστρέφουν από την διασκέδαση,  τα γέλια τους καλύπτουν τις ψαλμωδίες από το χριστιανικό ναό Κοίμησης της Θεοτόκου ή τη φωνή του μουεζίνη από το Γενί Τζαμί.

Το παρελθόν με το παρόν μπλέκονται σε ένα ιδιαίτερο παιχνίδι τόσο μέσα στην πόλη όσο και στα μικτά χωριά ή τα ορεινά πομακοχώρια της Ροδόπης.

Επισκέπτης στη Ροδόπη;

Αναλαμβάνουμε να σε “ταξιδέψουμε” από άκρη σε άκρη, στον τόπο μας, στην φιλόξενη γωνιά της Θράκης, που γνωρίζουμε καλά. Μπορούμε να μοιραστούμε εμπειρίες, ιστορίες, γεύσεις, στιγμές και εικόνες. Τί πιο ωραίο από το ζήσεις την περιοχή …ως ντόπιος!!!

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κάνετε κράτηση

ειμαστε στη διαθεση σασ για οτι χρειαστειτε

Μετάβαση στο περιεχόμενο